Valjuksen tila

Hukkaniemi - luonnon luksusta veden äärellä

Päärakennuksen lisäksi Valjuksen tilalla sijaitsevat rakennukset (vas.): pihasauna, Maijala, Iikkala, reilunkokoiset varastorakennukset ja Veijola
Oulujärven rantamaisemia.

Hukkaniemessä on ihan rannan tuntumassa hyvin varustettu katettu kesäkeittiö, kauniisti suoraan Oulujärveen avautuva rantapaviljonki sekä monitoimikatos. Tilat ovat muunneltavissa erilaisia tarpeita varten. Ja päärakennuksen läheisyydessä on luonnollisesti yksi tärkeimmistä: puulämmitteinen pihasauna.

Savusaunan romantiikkaa.


Oulujärven rannalta löytyy myös pehmeälöylyinen savusauna. Aittojen läheisyydessä sijaitsee siisti ulko-WC, jossa vaikka kesävieraasi voivat tarvittaessa piipahtaa. Lisäksi Hukkaniemen rannassa on oma Hotelli Helpotuksensa.

Pihasauna lämpiää.
Valjuksen tila on paikka, jossa voi viettää aktiivista maaseutuelämää kalastaen tai lintuja tarkkaillen, mutta myös levätä ja vaikka ihan loikoilla mukavan kirjan vieressä, jos siltä tuntuu.

- "Tämän päivän ihmiset tarvitsevat paikkoja, joissa pähkäillä ilman paineita ja oleilla ilman aikatauluja. Uskon, että Valjuksen tila puitteineen on sopiva paikka vaikka etätyöskentelyyn. Luonnonrauha täällä on käsinkosketeltavaa," tilan isäntä Pentti Huovinen tuumaa.

Etäisyyksistä ja sijainnista

Valjuksen tila sijaitsee Vaalan kunnan Salmenrannalla, Oulujärven rantamillaKajaaniin on matkaa noin 65 km ja Ouluun noin 125 km  - Vaalan keskusta sijaitsee noin 36 km pohjoiseen Salmenrannalta. Tilan kiinteistörekisteriotteet ( Kartat)löytyvät Yhteydet-alasivulta

Läheiseen Manamansaloon vievälle Alassalmen lossille on noin kilometrin verran.      

Manamansalosta löytyy oivia päiväretkikohteita ja erityisen kaunista jääkauden muovaamaa, Suomessa harvinaista dyynimäistä luontoa. 

Katso Hannu Röntyn upeita Manamansalo-kuvia täältä.

Oulujärvi 
Oulujärven Ärjänselkä aukeaa Salmenrannan Hukkaniemestä eteläkaakkoon katsottaessa.

Oulujärvellä aistii ison järven tunnelman. 

Oulujärvi on ollut pitkään suoranainen elinehto alueen ihmisille. Alueella palstaansa hoitanut pienviljelijä ei ole pystynyt elättämään perhettään pelkästään maidolla ja vähäisillä viljelyaloillaan. Sen vuoksi Oulujärvi ja sen suomat kalansaaliit ovat olleet monelle kotitaloudelle aikojen saatossa välttämätön leivän jatke.

Toisaalta Oulujärvi on edustanut turvaa, mutta myös vaaraa. Se on kaunis ja houkutteleva, mutta sen toisinaan myrskyisääkin luonnetta on myös kunnioitettava.

Vesillä ollessasi et välttämättä näe toista rantaa. Salmissa loiskiva aallokko voi olla vielä veneilijän hallittavissa, mutta järven selällä aallot nousevat toisinaan teräviksi ja arvaamattomiksi. Siksi Oulujärveä sanotaankin perustellusti "Kainuun mereksi".
Lähde: Wikimedia Commons

Kalaisasta järvestä nousee muikun lisäksi kuhaa, järvilohta, siikaa ja järvitaimenta, ja tietysti  myös taistelunhaluisia haukia ja maukkaita ahvenia.
KUVAT - JP KORPI-VARTIAINEN ©2014  - CC BY-NC-SA 2.0 - https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/