Historiaa

Valjuksen tila

Valjuksen tila.
Valjuksen tila on saavuttanut jo kunniakkaan sadan vuoden (100 v.) iän. Tilaa hallinneen Huovisen suvun sukujuuret ulottuvat aina 1750-luvulle ja Kivesjärvelle saakka. Pentti Huovisen isoisovanhemmat tulivat tilalle Käkisaaresta. Molemmat edellä mainitut sijaitsevat Oulujärven ympärillä.

Huoviset ovat pyörineet Oulujärven ympärillä seitsemän sukupolven ajan, joten ei ole mikään ihme, että myös Kolme Aittaa -nimisen yrityksen isännän  Pentti Huovisen veri veti väkisinkin takaisin kotikonnuille.

Kotiseuturakkautta isolla koolla!
Kotiseuturakkaus on suuri, mutta myös vanhempien ja isovanhempien jättämä perintö velvoittaa. Vanhemmat lunastivat paikan kovalla työllä ja vaivalla. Pentti Huovinen kokee omaksi tehtäväkseen paikan kunnostamisen, ylläpidon ja siirtämisen paranneltuna painoksena seuraavalle sukupolvelle.

Tilaan kuuluu n. 300 m päässä aitoista myös Oulujärveen kurottava vehreä niemi, jossa on hiekkapohjainen uimaranta. 
Valjuksen tila elää nyt uutta kukoistustaan kekseliään isännän Pentti Huovisen hoidossa. Kesällä 2020 Pentillä on menossa jo 9. työntäyteinen vuosi sukutilalla. Paluumuuttoa edelsi lähes neljä vuosikymmentä kaupunkielämää ja työura Suomen Turussa.

Aika ja Pentin ikä sekä osaltaan myös oma terveydentila kypsyttivät muutokseen. Ajatus sukutilan haltuunotosta ja paluusta oli ollut pitkään läsnä elämän eri vaiheissa. Radikaali irtiotto ja uuden elämän rakentaminen kotimaisemiin Oulujärven rantamaisemaan houkutti.

Väinölä on tehty vanhasta savusaunasta ja se toimii lisävuodepaikkana
- Jos en nyt tee, niin milloin sitten, kyseli Pentti itseltään.

Kotitilan maaperälle jalkauduttuaan alkoi tapahtua. Pentti osti vuonna 2012 itselleen lähellä sijaitsevan Kivijärven (josta ei Pentti ole ainakaan vielä löytänyt yhtään kiveä) erämaajärven kosteikkoalueen.Kivijärvestä lintuparatiisi

Pian tämän jälkeen Pentti Huovinen käynnisti Kivijärviyhdistyksen toiminnan ja aloitti valtavan raivaustyön maiseman ennallistamiseksi ja kosteikkoalueen raivaamiseksi perinnebiotooppialueeksi.

Yhdistyksen tavoitteena on elvyttää alkuperäistä luonnonniittyjen ja kosteikkojen kasvi- ja eläinkantaa. Yli 18 hehtaaria on jo raivattu ja työn tulokset näkyvät vesilintukannan lisääntymisenä.

Nimikkolintujakin löytyy – joutsenpariskunta ja satapäin sorsia.

Ruskohaukkakin vierailee paikalla säännöllisesti.

Tervetuloa!

Valjuksen tilan isäntä Pentti Huovinen toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi Kivijärven ja Oulujärven maisemiin!

KUVAT - JP KORPI-VARTIAINEN ©2014  - CC BY-NC-SA 2.0 - https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/